2006-10-24

Idag har matte ordet... hon har nåt att berätta... det är om hur bilden på bilden på Nelson kunde bli som den blev... :o)

 

Jag... Bibbi... har fått en del beröm för bilden på mopsen Nelson... tack alla... jag blir väldigt glad för det... :o) Jag tänkte passa på att berätta lite om hur bilden kom till.

Det var på hundklubben jag träffade denna underbara valp... som tittade på mig med sina stora ögon och tvättade hela mitt ansikte. Kameran hade fått följa med den dagen och jag tog en del bilder... däribland bilden som ligger på hemsidan under "kursande" på uppdateringslistan och den 18/10 i kalendern.

 

Men den såg inte så bra ut ifrån början... varmkorven och den extra hårtofs som "låg" på Nelsons huvud var ju inte så smickrande för bildens helhet. Men jag gillar att jobba i Photoshop och tänkte att den bilden kunde bli mycket bättre.

 

Så jag började med att "maska" bort det oväsentliga runt omkring Nelson och en del av hans matte fick också "försvinna" då hon i alla fall inte hade någon skärpa. Sen var det dags att klippa bort bakgrunden som inte gjorde bilden till nåt bra. Nu hade jag Nelson... som ju är huvudpersonen... och en liten del av hans matte och det var precis vad jag ville ha med på den slutgiltiga bilden.

 

 

Sen var det dags för bakgrunden... jag har knäppt en del "himmelsbilder" som ligger sparade i datorn och väntar på att komma till användning... en av dessa tog jag nu till Nelsonbilden.

 

När man jobbar i Photoshop använder man sig av lager... ungefär som om man lägger flera overheadblad ovanpå varandra... så nu blev Nelson ett lager som ligger överst och molnen ett och dessa lägger man ihop på en bild.

Den färdiga bilden består av 5 lager. 1 Nelson... 2 molnen... 3 fototexten... 4 den svarta kanten med skuggan och slutligen 5 vit botten. Man lägger slutligen ihop lagren och sparar bilden i jpegformat. Det här är ett knep som jag använder ibland... speciellt till porträtt... :o)

Jag älskar att fixa och trixa med mina bilder och hoppas att jag kunnat förklara... så att det gick att förstå... även för den som inte är så hemma på bildredigering... och den som redan kan... har säkert inte läst detta. Fråga gärna... om det är nåt jag inte förklarat ordentligt... :o) Programmet jag använder är Photoshop Elements 4 och det är en enklare variant av Photoshop Cs2 och billigare!! Jag hade den stora turen att vinna mitt i tidningen Digitalfoto för alla!